Ocet jabłkowy to niezwykle prosty i wartościowy suplement diety jaki powinien znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Zawiera duże ilości potasu, fosforu, chloru, sodu, magnezu, wapnia, żelaza i wiele innych drogocennych dla nas pierwiastków. Posiada szerokie zastosowanie w leczeniu oraz profilaktyce różnych schorzeń min. bóle głowy, astma, kaszel, żylaki. Ponieważ jabłka są dostępne na każdym kroku to łatwo możemy przyrządzić go samemu.
Myjemy jabłka i wykrawamy obite lub robaczywe części jeśli takie są. Mielimy je lub ucieramy razem ze skórkami. Przekładamy do szklanej miski i zalewamy przegotowaną ciepłą wodą ok1litr na 900g jabłek. Na każdy litr wody dodajemy 80-90g miodu, 10g drożdży piekarskich i ok 25g suchego chleba razowego. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy do sfermentowania w temperaturze pokojowej.
W ciągu pierwszych 10 dni mieszamy 2-3 razy dziennie drewnianą łyżką. Po tym czasie oddzielamy sok od przecieru. Otrzymany sok filtrujemy raz jeszcze po czym wlewamy do szklanej miski dodając znowu ok 70g miodu na litr soku. Odstawiamy w temperaturę pokojową i czekamy ok 40-50 dni aż zjaśnieje. Tak przygotowany ocet filtrujemy ostatni raz i przelewamy do szklanych butelek szczelnie zamykając. Przechowujemy w chłodnej temperaturze.
Jeśli nie mamy czasu ,możliwości zrobienia octu samemu to nic straconego bo jest dostępny w niemal każdym sklepie spożywczym.
Zastosowanie przy różnych dolegliwościach :