Chia nazywana jest również szałwią hiszpańską. Nie bez powodu nasiona chia są uznawane za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na całym świecie. Stanowią one źródło wielu składników odżywczych, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmocni i odżywi organizm. Są niezwykle pożywne i zapewniają nieocenione korzyści zdrowotne. Chia uprawiana była już przez Azteków i bardzo przez nich ceniona ze względu właśnie na swoje niezwykłe właściwości. Są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka (ok. 20%), bardzo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 34%) w tym omega -3 (ok.60%) i omega - 6 (ok. 40%) oraz błonnika (ok. 25%).Dodatkowo Chia jest bogata w minerały regulujące pracę serca, takie jak potas, magnez, wapń, fosfor oraz żelazo.Posiadają więcej niż :wapnia (6 razy więcej niż mleko), żelaza (3 razy więcej niż szpinak), magnezu (15 razy więcej niż brokuły) czy selenu (4 razy więcej niż len). Oprócz nich są także bogate w inne substancje: antyoksydanty, witaminy i minerały.
Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewnia uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Pomagają w lepszym wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym wydalanie trucizn metabolicznych. Wynikiem tego jest szybka metaboliczna utylizacja w komórkach ustroju. Ta efektywna asymilacja robi z chia bardzo skuteczny suplement diety, zwłaszcza podczas wzrostu i rozwoju u dzieci oraz nastolatków. Również zapewnia właściwy wzrost i regenerację tkanek podczas ciąży oraz karmienia piersią. Nasiona chia będą miały również doskonały wpływ na nasze włosy.
Dbajmy w prosty sposób o zdrowie nasze i naszych bliskich!!!