Jarzębina

Mało kto wykorzystuje o tej porze roku lecznicze właściwości dojrzewających owoców jarzębiny. Czas to zmienić, zawiera ona dwa razy więcej karotenu niż marchewka oraz jest bardzo bogata w witaminę C.  Wykazuje działanie moczopędne przez co jest pomocna przy chorobach pęcherza i nerek. Wykazuje również zbawienny wpływ na dolegliwości związane z układem trawiennym. Często stosowana jest również przy przeziębieniach.

Oto kilka sposobów na wykorzystanie jej naturalnym właściwości.

Jarzębina w miodzie- w celu usunięcia gorzkiego smaku mrozimy zebrane owoce po czym wrzucamy na kilka minut do wrzątku. Wykładamy na blachę i wkładamy do piekarnika na 14 min do temp. 160 stopni. Po tym czasie w garnku podgrzewamy miód i smażymy w nim owoce przez ok 40min.  Przygotowane w ten sposób  owoce możemy wykorzystać do ciast, deserów i potraw a miód będzie doskonałym dodatkiem do herbaty szczególnie przy walce z przeziębieniem.

Nalewka z jarzębiny-  Owoce jarzębiny parzymy wrzątkiem, zasypujemy cukrem oraz wyciskamy sok z cytryny. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 48 godzin po czym spirytusem rozrobionym 1/1 z wodą ew. czystą wódką. Do wszystkiego dosypujemy imbir mielony w niewielkiej ilości. Odstawiamy na 4 tygodnie, odcedzamy i mamy gotową nalewkę, bardzo pomocną przy problemach z jelitami i żołądkiem.

Napar z jarzębiny- Łyżkę rozdrobnionych owoców jarzębiny zalewamy szklanką ciepłej wody, doprowadź do wrzenia i podgrzewaj przez 7-10 minut pod przykryciem. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki jako lek przeciwbiegunkowy i moczopędny.

 

Świeże owoce jarzębiny mogą wywołać wymioty i biegunkę przez obecnością kwasu parasorbowego - kwas ten rozkłada się podczas suszenia owoców lub sporządzania z nich wyciągów.

 

 

 

FOTOGALERIA



Dodaj komentarz

Wyślij

 

Ta strona używa plików Cookies. Proszę zapoznać się z celem ich używania i możliwościami zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej »

Zamknij