Glutation

Nazwa Glutation pewnie nie wiele mówi a niktórym kojarzyć się może z glutaminą...coś w tym jest bo to cząsteczka tworzona z trzech aminokwasów – glicyny, cysteiny oraz glutaminy. Organizm tworzy go z dostępnych mu składników – albo przyswaja z przewodu pokarmowego. Podczas „akcji obronnej” jest on utleniany, następnie może być przez organizm „wskrzeszony” – zredukowany. Tu wyjaśnia się często spotykane pojęcie „zredukowanego” i „niezredukowanego” glutationu, z którym można zetknąć się w opisach badań. Ten pierwszy jest świeżo wyprodukowany albo uzyskany „z odzysku”, drugi zaś – zużyty. Jeśli jego go nadmiar w stosunku do „nowego”, można przypuszczać, że organizm z jakiegoś powodu nie radzi sobie z „odtruwaniem”, czy to z powodu zbyt silnego ataku, czy też zbyt słabej produkcji albo „odzysku” środków obronnych.

Glutation to niewielkie białko wytwarzane naturalnie przez komórki naszego organizmu  występująca w komórkach wszystkich organizmów. Uznawana jest za "naturalnego strażnika fizjologii" ze względu na swoje detoksykacyjne właściwości. W skrócie – jest to najważniejszy antyoksydant i odtruwacz naszego ciała. Jest on niezbędny do walki z wolnymi rodnikami, które są najpoważniejszym zagrożeniem przy każdej niemal chorobie, a także są uważane za główną przyczynę procesu starzenia. Bardzo ciężko znaleźć chociaż jedną chorobę, przeciw której jego wysoki poziom we krwi nie byłby jakąś osłoną – czasem o nieznacznej tylko skuteczności (na przykład nikogo nie uratuje przed śmiercią ze starości, ale może przedłużyć młodość o parę lat), a czasem zapewniającą niemal całkowitą odporność.

Oprócz typowego, detoksykacyjnego charakteru, glutation spełnia szereg innych funkcji w naszym organizmie. Uczestniczy w transporcie aminokwasów, odpowiada za produkcję koenzymów, a także jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozmnażania limfocytów. Komórki te są odpowiedzialne za zwalczanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Co więcej, glutation jest związkiem biorącym udział w przemianie nadtlenku wodoru w wodę, co zwiększa żywotność erytrocytów. 

 

Glutation jest obecny w większości produktów spożywczych. Jednak jego największa zawartość znajduje się w owocach i warzywach. Produkty bogate w glutation to: 
- awokado,
- brokuły,
- brukselka,
- cebula,
- czosnek,
- kapusta,
- kurkuma,
- szparagi.

We włoszech dostępny jest preparat o nazwie TAD 600 który zawiera 600mg glutationu w jedej porcji 4mll. Najlepiej do podania w kroplówce ewentualnie domięśniowo. W Polsce można znaleść różne suplementy, które zawierające glutation. Można również znaleść ogłoszenia o sprzedaży TAD 600 lecz z uwagi na to, że nie jest on najtańszy jest dużo podróbek i należy uważać przy ewentualnym zakupie.

 

Przeczytaj także http://zbudujforme.pl/artykuly/odchudzanie/odchudzanie

FOTOGALERIA



Dodaj komentarz

Wyślij

 

Ta strona używa plików Cookies. Proszę zapoznać się z celem ich używania i możliwościami zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej »

Zamknij