Czarnuszka jest rośliną biblijną.
W Egipcie stosowana była już kilka tysięcy lat temu, używana jako panaceum przez starożytnych, którzy uważali, że czarnuszka i jej drogocenny olej „leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. Nazywano ją „złotem faraonów”.
Olej z Czarnuszki ma dużą wartość odżywczą oraz leczniczą, jest bogaty w witaminę F, fitosterole i olejek eteryczny (tymochinony). W około 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które składają się: kwas linolowy (omega-6) - około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) - około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) - około 1 proc. Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze dzięki czemu czarnuszka i jej olej znakomicie obniżają stres oksydacyjny. Tymochinon to skłądnik dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby. Jednak co najważniejsze, dzięki niemu olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Olej z czarnuszki wspomaga czynności trawienne, pomocny w wzdęciach, przy nadkwasocie i nieświeżym oddechu, działa mikrobójczo i antybakteryjnie, wspomaga prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, gdyż przeciwdziała odkładaniu się lipidów w naczyniach krwionośnych, poprawia krwioobieg oraz normalizuje ciśnienie tętnicze, bierze udział w tworzeniu nowych komórek organizmu oraz w regeneracji organów. Oddziałuje na układ immunologiczny, wspomaga leczenie alergii i wzmacnia odporność, pomocny w astmie, zapaleniu oskrzeli, kaszlu, katarze siennym, liszajach, łuszczycy, trądziku, bólach głowy, stawów i zębów.