Zielony jęczmień i jego właściwości prozdrowotne

Zielony jęczmień i jego właśćiwości prozdrowotne
Zielony jęczmień zyskuje swą popularność jako suplement dla osób odchudzających się i dbających o zdrową dietę. Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy i więcej beta-karotenu niż marchew. Zielony jęczmień to bogactwo egzogennych aminokwasów i błonnika pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że ma właściwości oczyszczające oraz odchudzające. Działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. 
Młody jęczmień w porównaniu z pszenicą zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad dwa razy więcej magnezu, 5 razy więcej żelaza, a o połowę mniej fosforu - pierwiastka, który znajduje sią w większości pokarmów. Zawiera także dużą ilość manganu i cynku. Młody jęczmień zawiera witaminy które aktywują enzymy pomagające zapobiegać chorobom i stanom patologicznym. Wykazuje wysoką zawartość beta karotenu, witaminy C,E i witamin z grupy B, B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantenowego i choliny, pochodnej witaminy B. 
Młody jęczmień ma więc silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Zielony jęczmień oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Występują w nim również frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego. Dodatkowo zielony jęczmień może być pomocny w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy, chorób, serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności czy nadwagi i otyłości.
Jest on dostępny w formie sproszkowanego soku oraz rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Te dwie formy różnią się sposobem otrzymywania, który wpływa na wartość odżywczą otrzymanego preparatu. Proszek z zielonego jęczmienia uzyskuje się przez wyciśnięcie soku, który następnie suszy się za pomocą odparowania wody pod ciśnieniem w niskiej temperaturze. Ten sposób produkcji pozwala zachować właściwości zielonego jęczmienia. Proszek z trawy otrzymuje się w wyniku suszenia w wyższej temperaturze i przez dłuższy okres czasu, co doprowadza do utlenienia składników odżywczych i zmniejszenia walorów odżywczych. Składniki zawarte w proszku z soku są lepiej przyswajalne niemalże w 100% ze względu na brak zawartości błonnika, natomiast w preparacie z rozdrobnionej trawy jęczmiennej znajdziemy dużo błonnika, ale jego obecność zmniejsza przyswajalność składników odżywczych.

FOTOGALERIA



Dodaj komentarz

Wyślij

 

Ta strona używa plików Cookies. Proszę zapoznać się z celem ich używania i możliwościami zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej »

Zamknij