Zdrowotna potęga Kurkumy

Zdrowotna potęga Kurkumy

Badania pokazują, że zachorowalność na raka wśród Hindusów jest o wiele mniejsza niż w krajach zachodnich. Dla przykładu na raka płuc chorują 8 razy rzadziej (mimo że palą dużo papierosów!), 9 razy rzadziej na raka okrężnicy, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerek. Odporność tą uzyskują dzięki temu, że w swojej kuchni stosują mnóstwo antynowotworowych przypraw. Jedną z nich jest ostryż czyli  kurkuma. Jest to roślina występująca głównie w krajach Azji i krajach Bliskiego Wschodu. Osiąga do 100 cm wysokości. Ma charakterystyczny  i nietypowy dla naszej kuchni smak. Główną substancją czynną jest kurkumina, która nadaje roślinie charakterystyczny intensywnie żółty kolor. Kurkuma służy jako żółty barwnik oraz przyprawa. Jest składnikiem popularnej przyprawy curry.

Niezwykłe lecznicze właściwości kurkumy doceniano już starożytności. Współcześnie udało się wskazać właściwości kurkumy do unieszkodliwiania substancji kancerogennych, blokowania cyklu komórkowego i namnażania wielu typów komórek nowotworowych oraz prowokowania ich autodestrukcyjnej apoptozy (śmierci). Kurkuma działa skuteczniej w połączeniu z genisteiną, zieloną herbatą oraz embeliną i piperyną zawartą w pieprzu  a w połączeniu z papryką jej wchłanianie zwiększa się 2000 razy!!!

Właściwości kurkumy są pomocne w profilaktyce nowotworów skóry, raka płuca, jamy ustnej, głowy i szyi, przełyku, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego okrężnicy, pęcherza moczowego, prostaty, gruczoły piersiowego, szyjki macicy i chłoniaków.

Sproszkowaną kurkumę można stosować do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Nadaje się do również do sosów, potraw z drobiu, zup i omletów. Szczypta kurkumy dodana do ciasta nada mu wyrazisty żółty kolor.

Kurkumę najlepiej kupować osobno, gdyż w mieszance curry jest jej mało  bo tylko 20%.

FOTOGALERIA



Dodaj komentarz

Wyślij

 

Ta strona używa plików Cookies. Proszę zapoznać się z celem ich używania i możliwościami zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej »

Zamknij