Wędzone produkty- Tak czy Nie ?

Wędzone produkty- Tak czy Nie ?
Wędzona makrela, oscypek, kiełbasa, szynka – to jedne z licznych produktów spożywczych,
które poddawane są tradycyjnej metodzie konserwacji - wędzeniu. Czy te produkty są bezpieczne dla naszego zdrowia??
Wędzenie to bardzo stara metoda utrwalania mięsa. Była dawniej stosowana na szeroką skalę, ze względu na brak lodówek w domach.
Specjaliści przekonują ,że tak o ile producenci tych wyrobów dbają o prawidłowe prowadzenie procesu wędzenia.
Istnieją dwie metody wędzenia : wędzenie zimne i gorące. Najdłużej trwa wędzenie zimne,
które przeprowadza się w temperaturze poniżej 35 stopni. Przetwory wysychają wtedy równomiernie a dym wręcz impregnuje je dlatego mogą być długo przechowywane.
Proces wędzenia gorącego jest dużo krótszy. Dokładna temperatura zależy od tego czy wędzimy dymem ciepłym czy gorącym.
Niestety dym wedzarniany zawiera związki szkodliwe dla naszego zdrowia. Największy wpływ ma na to temperatura wytwarzania dymu.
Po przekroczeniu temperatury 425 stopni Celcjusza wzrasta stężenie związków z grupy WWA czyli wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych,
które wykazują silne właściwości mutagenne, kancerogenne oraz genotoksyczne. Na poziom WWA w końcowej fazie wędzenia wpływa wiele czynników min.
rodzaj surowca użytego do wędzenia i jego otłuszczenie, stosowana osłonka, temperatura wędzenia, rodzaj wędzarni i wiele innych.
Od września 2014 obowiązują zaostrzone normy dotyczące zawartości WWA w środowisku spożywczym.
Specjaliści prowadzący szczegółowe badania przekonują nas, że prawidłowe przeprowadzanie procesu wędzenia zapewniające spełnienie unijnych norm spreawia,że produkty te są dla nas bezpieczne.
W ostatnich czasach popularne staje sie coraz bardziej stosowanie płynnych preparatów dymu wędzarnianego rozpylanego w komorach wędzarniczych.
Preparaty dymy wędzarniczego produkowane są z dymu poddanego procesowi frakcjonowania i czyszczania ze związków WWA maksymalnie jak tylko można.
W wielu z nich mogą występować przeciwutleniacze i polifenole, które mają pozytywny wpływ na smak, trwałość oraz barwę produktu.
Ta metoda wędzenia jest bardziej bezpieczna właśnie ze zwględu na oczyszczanie z niebezpiecznych związków kondensatu. Możnaby wdać się w dyskusję czy proces ten to wędzenie czy tylko
bawienie. Pomimo tego, iż zakłady przetwórstwa przekonują, że nie ma różnicy w smaku to koneserzy wędzonych produktów tę różnicę wyczuwają.
My mamy swoje ulubione wędzone produkty oraz naszym zdaniem "lepszą" metodę wędzenia, a jakie jest Wasze zdanie?

FOTOGALERIA



Dodaj komentarz

Wyślij

 

Ta strona używa plików Cookies. Proszę zapoznać się z celem ich używania i możliwościami zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej »

Zamknij