Wątróbka to jedno z najtańszych mięs dostępnych w sklepach. Nie jest jednak często wybierana jako danie, które gości w naszych domach. Czemu??? Oprócz walorów smakowych wiele osób uważa, że wątroba magazynuje toksyny ponieważ jest filtruje je. Faktycznie jest ona narządem filtrującym ale nie magazynuje szkodliwych substancji tylko usuwa je z organizmu. Za to przechowuje ona bardzo dużą ilość związków odżywczych min. wit. A,D,E,K,B 12, kwas foliowy, cholina, minerały: żelazo i miedź oraz glikogen ( węglowodany zapasowe). Oczywistą sprawą jest wybór odpowiedniego pochodzenia mięsa. Jeśli nie mamy dostępu do mięsa pochodzącego od zwierząt z ekozwierząt lub z wolnego wybiegu najbezpieczniejszą opcją z „marketu” jest wątroba cielęca.
Kolejnym argumentem przemawiającym przeciw wątrobie jest to, że jest źródłem cholesterolu a to z kolei prowadzi do zatkania tętnic. Nie zagłębiając się mocno w temat po krótce możemy wytłumaczyć to tak: cholesterol to jeden z ważniejszych składników diety, nasz mózg oraz szkielet każdej komórki są z niego zbudowane. Jest również antyoksydantem i reguluje procesy produkcji hormonów. Dzięki niemu mamy sprawny układ nerwowy. Cholesterol z diety zazwyczaj nie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Nasz endogenny czyli ten wytwarzany przez wątrobę jest tym, który widzimy robiąc lipogram. Ważne jest tylko to aby produktów bogatych w cholesterol nie spalać na patelni.
Podsumowując wątróbka jest doskonałym źródłem witamin i minerałów o najwyższej biodostępności. Jest bogata w wysokiej jakości białko, łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Powinna znaleźć się w naszym tygodniowym jadłospisie przynajmniej raz w tygodniu.