Płatki owsiane

Płatki owsiane to niewątpliwie jeden z najbardziej popularnych składników zdrowej diety. Czemu ???

Płatki owsiane to przede wszystkim bogate źródło witamin i minerałów a przy okazji doskonałe źródło węglowodanów złożonych. W połączeniu z produktem mlecznym dostarcza również nam wszystkich aminokwasów.

Bije również rekordy pod względem zawartości błonnika wśród zbóż. Błonnik rozpuszczalny w owsie to głównie beta-glukan. Węglowodan ten  ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Obkleja szczelnie przewód pokarmowy i jest dla niego „opatrunkiem” w różnych stanach zapalnych. Wykazuje też właściwości probiotyczne  tzn. jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Dowiedziono również, że wzmacnia układ immunologiczny, bo pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm.

To tylko część jego zdrowotnych właściwości –uwierzcie jest tego dużo więcej.

Nasza ulubiona forma „typowo śniadaniowa” to – Omlet z płatków z odżywką białkową po prostu megaaa J

FOTOGALERIA



Dodaj komentarz

Wyślij

 

Ta strona używa plików Cookies. Proszę zapoznać się z celem ich używania i możliwościami zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej »

Zamknij