Nietolerancja loktozy

Laktoza czyli cukier mleczny (dwucukier) składa się z galaktozy i glukozy. Dzięki enzymowi laktazy jest rozkładana na cukry proste. Gdy w organizmie brakuje laktazy,  nie może ona zostać rozłożona i ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym co w konsekwencji prowadzi do tworzenia się kwasów i gazów, które powodują wzrost ciśnienia osmotycznego treści jelitowej oraz działają drażniąco na błonę śluzową. Najbardziej widocznymi objawami dla człowieka  są przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Wyróżnia się nietolerancję:

  1. Wrodzoną (alaktazja),  bardzo rzadka – dziecko od momentu poczęcia nie posiada zdolności wytwarzania enzymu laktazy;

       2. Pierwotną – występującą u osób dorosłych (hipolaktazja typu dorosłych); dziedziczona, najczęstsza forma                      genetycznie uwarunkowanego niedoboru laktazy, tutaj rzadko występuje całkowity zanik wytwarzania laktazy

      3.   Wtórną (nabytą) –przejściowa  bądź utrwalona, występuje najczęściej w wyniku stosowania leków niszczących                 błonę śluzową jelita, takich jak antybiotyki czy niesteroidowe leki przeciwzapalne; poważniejsza forma utrwalona             pojawia się przy przewlekłych stanach chorobowych jelitowo-żołądkowych (np. celiakia, mukowiscydoza)

W zależności od rodzaju nietolerancji stosowane są różne metody jej leczenia od całkowitego wykluczenia przez okresowe lub częściowe wyeliminowanie jej z jadłospisu, kończąc na podawaniu tabletek z laktazą. Dobrą alternatywą w dzisiejszych czasach są produkty mleczne bez laktozy, które niewątpliwie pozwalają się cieszyć smakiem bez przykrych konsekwencji.

Należy jednak zwrócić tutaj szczególną uwagę na fakt, że  długotrwałe stosowanie diety bezmlecznej prowadzi do zmniejszenia aktywności wydzielania laktazy. Krótko mówiąc jeśli nie musicie to nie rezygnujcie z niej całkowicie.

Obniżenie aktywności laktazy narasta również wraz z wiekiem i według powszechnej opinii  przyjmuje się, że ludzie w wieku podeszłym nie powinni spożywać laktozy więcej niż 15 g dziennie co odpowiada ok. 300 ml mleka.

ZbudujemyForme Wink

FOTOGALERIA



Dodaj komentarz

Wyślij

 

Ta strona używa plików Cookies. Proszę zapoznać się z celem ich używania i możliwościami zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej »

Zamknij