Kwas foliowy- zaburzenia metaboliczne
Niedobór czy całkowity brak kwasu foliowego prowadzi bezpośrednio do zahamowania syntezy kwasów nukleinowych,
czego skutkiem jest nieprawidłowe tworzenie i dojrzewanie wszystkich komórek w ustroju, a w szczególnośc krwinek czerwonych (niedokrwistość megaloblastyczna z niedoboru kwasu foliowego).
Oprócz tego niedobór kwasu foliowego prowadzi do zaburzenia reakcji transmetylacji, w wyniku której powstaje metionina, oraz do zaburzenia kluczowej reakcji katabolizmu kwasów tłuszczowych.
Brak metioniny i zaburzenia w katabolizmie kwasów tłuszczowych prowadzą do poważnych uszkodzeń układu nerwowego, np. wady cewy nerwowej.
Niedobór kwasu foliowego ujawnia się dosyć szybko, bo już w 15 tygodniu we krwi pojawiają się makrocyty, czyli powiększone krwinki czerwone.
Niemal połowa kobiet słabiej przyswaja kwas foliowy ze względu na genetyczne zaburzenia enzymatyczne.
Jego niedobór jest szczególnie niebezpieczny dla rozwijającego się płodu, dlatego też lekarze zalecają suplementacje
kwasem foliowym dla kobiet planujących lub już w trakcie ciąży.
Istnkieje możliwość wykonania badania genetycznego w celu oceny efektywności metabolizmu folianów.
Niedobór poszczególnych składników pokarmowych nie zawsze musi być spowodowany nieprawidłową dietą,
przyczyną tego może być również zaburzenia metaboliczne zależne od genów. Dletego też na pierwszym etapie profilaktyki niedoboru witamin
powinny znaleść się właśnie badania genetyczne, które pozwolą nam ocenić realne przyswajanie witamin.
Źródła kwasu foliowego:
warzywa zielono liściaste (szpinak, kalafior, brokuły, szparagi, sałata, kapusta włoska);
owoce cytrusowe (pomarańcze, banany):
wątróbka – nie wskazane spożycie w dużych ilościach, pełni funkcję „magazynu” w organizmie i może absorbować szkodliwe substancje.
drożdże.