Istnieje ścisły związek między zdolnościami umysłowymi a dostarczaniem organizmowi właściwych składników odżywczych. Sprawność intelektualna zależy więc w dużym stopniu od właściwego sposobu odżywiania.
Każdego dnia Twój mózg wykorzystuje 20% tlenu, który wdychasz oraz aż 20% składników odżywczych, które mu dostarczasz. Bez odpowiedniego paliwa dla mózgu, Twoje neurony będą słabo przewodziły impulsy nerwowe, spowolnione będzie wydzielanie neuroprzekaźników, a zdolność konstruktywnego myślenia spadnie ze względu na braki odpowiednich aminokwasów. To pokarmy uruchamiają setki mechanizmów wpływających na intelektualne funkcje mózgu. Stymulują produkcję enzymów, hormonów i chemicznych substancji zwanych neuroprzekaźnikami. Zwłaszcza neuroprzekaźniki odgrywają znaczącą rolę w procesach zapamiętywania i przypominania. Są to substancje chemiczne potrzebne do przesyłania sygnałów między komórkami nerwowymi - neuronami. Bez tych impulsów niemożliwe byłoby myślenie, kojarzenie, przyswajanie wiedzy.
Mózg stale odbiera, przetwarza i przesyła miliony informacji. Jego wielkość zupełnie nie ma nic w wspólnego z ilośćia energii jakiej potrzebuje do funkcjonowania-jest bardzo energochłonny. Zużywa aok 20% energii dostarczanej organizmowi .Jego pokarmem są glukoza i tlen.
Wykorzystuje on prawie połowę krążącej we krwi glukozy. Reszta zaspokaja zapotrzebowanie innych komórek, także komórek nerwowych, na energię. Brak glukozy i tlenu powoduje, że obumierają już po 10–15 minutach. Źródłem glukozy są węglowodany. Nie znaczy to jednak, że należy jeść cukier, aby odżywić mózg. Cukier nie wymaga trawienia – błyskawicznie przenikając do krwi stanowi bombę kaloryczną, a zarazem spore utrudnienie dla trzustki. Musi ona bowiem wytworzyć dużą ilość insuliny, by zagospodarować taką ilość cukru (jeśli wówczas organizm nie potrzebuje zbyt dużo energii, cukier zamieni się w tłuszcz zapasowy).
Inaczej jest z węglowodanami złożonymi. Znajdują się one w nasionach, ziarnach zbóż, mące z pełnego przemiału, niełuskanym ryżu, kaszach, ziemniakach, fasoli, soczewicy. Ich trawienie trwa pewien czas. Dzięki temu cukier jest uwalniany do krwi stopniowo – i organizm może go dobrze spożytkować. Poza tym węglowodany złożone zawierają dużo błonnika oraz witaminy i minerały niezbędne do właściwego wykorzystania składników odżywczych.
Mózg w znacznej mierze składa się tłuszczu DHA, który jest częścią grupy kwasów tłuszczowych omega – 3. Możemy sobie go dostarczyć wraz z pokarmem. Doskonałym źródłem kwasów omega – 3, w tym DHA, są ryby morskie: łosoś, tuńczyk, makrela czy dorsz. Zaleca sie ich spożywanie 2 – 3 razy w tygodniu. Ryby możesz konsumować jako samodzielny posiłek, np. pieczone czy gotowane na parze lub jako dodatek np. do sałatek.
Podsumowując –kiedy nasz sposób odżywiania jest niewłaściwy i nie dostarczamy odpowiedniej ilości składników pokarmowych wraz z pożywieniem cierpi nie tylko nasza wydolność i siła fizyczna lecz również sprawnośc umysłowa , a co za tym idzie nasza psychika jest słabsza. Zdecydowanie trudniej jest myśleć pozytywnie i rozwiązywać problemy a wartość naszej samooceny jest mniejsza.