Brunatna tkanka tłuszczowa- tłuszcz,który spala kalorie
Tkanka tłuszczowa występuje w dwóch postaciach jako: brunatna tkanka tłuszczowa BAT oraz biała tkanka tłuszczowa- WAT. Wzajemne proporcje ilościowe u ludzi zależą min. od wieku, czynników genetycznych,metabolizmu,ukrwienia i unaczynienia tkanek.
Zadanie białej tkanki tłuszczowej to magazynowanie zapasu energii na cięższe czasy oraz wydzielanie niektórych hormonów. Jest swoistym rodzajem magazynu tłuszczu u człowieka i zbudowana jest z dużych, kulistych adipocytów, w których cytoplazma wypełniona jest dużą kropla tłuszczu.
Brązowa tkanka tłuszczowa odpowiedzialna jest za generowanie ciepła, proces termogenezy i jest jedna z ważniejszych form wydatkowania energii. Energię potrzebną do spełniania tych funkcji pobiera z komórek białego tłuszczu. Tkankę tę charakteryzuje duże zużycie tlenu i bogaty skład enzymatyczny. W porównaniu z tkanka biała, BAT zawiera więcej glikogenu, nienasyconych, fosfo- i galaktolipidów cholesterolu oraz witamin. Brunatna tkanka wykazuje zdolność do magazynowania i syntezy niektórych hormonów steroidowych oraz podlega szybkiej regulacji przez gonadotropiny, kortyzol oraz katecholamininy.
Proces spalania tłuszczu w brunatnej tkance tłuszczowej(termogeneza) zabezpiecza organizm jako całość oraz najważniejsze organy przed spadkiem temperatury poniżej 36,6 °C.
Tkanka tłuszczowa brunatna ulega aktywacji podczas narażenia na ziemno. Pod wpływem długotrwałej i nadmiernej podaży węglowodanów oraz tłuszczy nasila się tzw. termogeneza poposiłkowa, za którą odpowiada: leptyna i mechanizmy ośrodkowe. Podczas głodzenia dochodzi do zaniku tkanki tłuszczowej brunatnej, ale zjawisko to jest odwracalne pod wpływem diety wysokokalorycznej. Zanik tkanki tłuszczowej brunatnej obserwuje się także u kobiet karmiących.
Złe funkcjonowanie tkanki tłuszczowej brunatnej może sprzyjać rozwojowi otyłości. Prowadzi do upośledzenie termogenezy i oraz co za tym idzie magazynowania białej tkanki tłuszczo