Antyoksydanty Stres oksydacyjny

Wolny rodnik czyli  Atomu w poszukiwaniu pary

Każdy atom tlenu ma na swojej ostatniej orbicie parzystą liczbę elektronów. Jednak czasami  traci elektron  i wtedy w atomie pojawia się “wolna gałązka”  a on traci równowagę i zaczyna gwałtownie poszukiwać brakującego ogniwa. Kiedy na swojej drodze napotka prawidłowy atom, atakuje go, by odebrać mu potrzebny elektron i staje się posiadaczem parzystej liczby elektronów na ostatniej orbicie. Niestety napadnięty przez niego  atom sam staje się wolnym rodnikiem.

Główne przyczyny powstawania wolnych rodników:

- stres

- złe odżywianie

-promienie uv

- brak aktywności fizycznej

- toksyny

- leki

Stresem oksydacyjnym nazywamy zaburzenia równowagi, między szkodliwymi reaktywnymi formami tlenu (wolnymi rodnikami tlenu), a pożytecznymi antyoksydantami.

Gdzie szukać antyoksydantów?

- Najwięcej antyoksydantów znajdziemy w warzywach, owocach, rybach i owocach morza, i trochę mniej w różnych mięsnach.

- Najlepiej, jak będą to produkty świeże bądź mrożone, a nie konserwowane lub gotowane zbyt długo.

- Najwięcej antyoksydantów zawierają owoce i warzywa bardziej nasycone kolorem pomarańczowym i zielonym.

- Korzystne działanie mają warzywa strączkowe, gdyż dzięki zawartej w nich proteazie hamują wzrost guza nowotworowego.

FOTOGALERIA



Dodaj komentarz

Wyślij

 

Ta strona używa plików Cookies. Proszę zapoznać się z celem ich używania i możliwościami zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej »

Zamknij