Wolny rodnik czyli Atomu w poszukiwaniu pary
Każdy atom tlenu ma na swojej ostatniej orbicie parzystą liczbę elektronów. Jednak czasami traci elektron i wtedy w atomie pojawia się “wolna gałązka” a on traci równowagę i zaczyna gwałtownie poszukiwać brakującego ogniwa. Kiedy na swojej drodze napotka prawidłowy atom, atakuje go, by odebrać mu potrzebny elektron i staje się posiadaczem parzystej liczby elektronów na ostatniej orbicie. Niestety napadnięty przez niego atom sam staje się wolnym rodnikiem.
Główne przyczyny powstawania wolnych rodników:
- stres
- złe odżywianie
-promienie uv
- brak aktywności fizycznej
- toksyny
- leki
Stresem oksydacyjnym nazywamy zaburzenia równowagi, między szkodliwymi reaktywnymi formami tlenu (wolnymi rodnikami tlenu), a pożytecznymi antyoksydantami.
Gdzie szukać antyoksydantów?
- Najwięcej antyoksydantów znajdziemy w warzywach, owocach, rybach i owocach morza, i trochę mniej w różnych mięsnach.
- Najlepiej, jak będą to produkty świeże bądź mrożone, a nie konserwowane lub gotowane zbyt długo.
- Najwięcej antyoksydantów zawierają owoce i warzywa bardziej nasycone kolorem pomarańczowym i zielonym.
- Korzystne działanie mają warzywa strączkowe, gdyż dzięki zawartej w nich proteazie hamują wzrost guza nowotworowego.