Zakwaszenie organizmu

Termin „zakwaszenie organizmu” kojarzy się zazwyczaj z opóźnioną bolesnością mięśni spowodowaną intensywnym wysiłkiem, czyli potocznie zwanymi zakwasami. Przypisana do tego stanu nazwa jest niestety nieprawidłowa. Stan ten następuje nie na skutego zakwaszenie organizmu lecz w konsekwenci mikrouszkodzeń jakie doznają nasze włókna mięśniowe podczas treninu. Zakwaszenie organizmu w rzeczywistości następuje poprzez zaburzenie równowagi kwasow- zasadowej. Możliwe jest zaburzenie jej w obu kierunkach,ale zdecydowanie częściej w kierunku kwasowym ( ze względu na dużą ilość produktów mających działanie zakwaszające ). Samo słowo kwas kojarzy się nieprzyjemnie i słusznie, bo środowisko kwasowe sprzyja rozwojowi grzybów i bakterii. Proces ten prowadzi do osłabienia zdolności do wchłaniania białka i minerałów, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia produkcji hormonów i enzymów.
Intensywny wysiłek fizyczny (np. trening na siłowni) w połączeniu ze zwiększonym spożyciem białka w diecie, wpływa na zakwaszenie organizmu. Dodatkowo produkty takie jak ryż, kasza i makarony również działają zakwaszająco. Okazuje się zatem, że podstawowe produkty typowej diety kulturystycznej w pewien sposób działają negatywnie na nasz organizm. Musimy jednakże pamiętać, że produkty zawierające duże ilości cukru (np. słodycze) i soli, a także mocno przetworzone , konserwowane i wędzone o wiele mocniej zakłócają równowagę kwasowo – zasadową, oczywiście w kierunku kwasowym.
Poza wysiłkiem fizycznym i źle zbilansowaną dietą, na zakwaszenie wpływa długotrwały stres (niestety w dzisiejszych czasach ciężko z nim walczyć), a także używki (alkohol, papierosy, kawa) i nadużywanie leków. 
Najczęstsze objawy zakwaszenia: ogólne osłabienie organizmu i senność; huśtawki nastroju, takie jak niekontrolowane wybuchy agresji, lęki, niepokój wewnętrzny, brak koncentracji itd.; bóle i zawroty głowy; nieprzyjemny i silny zapach potu; kwaśny zapach moczu; zgaga; problemy żołądkowo – jelitowe; nalot na języku; dziwny smak w ustach; osłabienie ogólnej odporności; bóle mięśni i wiele innych.
Długotrwałe zakwaszenie organizmu może prowadzić do wielu przewlekłych chorób, takich jak: choroby serca, zaburzenia krążenia, nowotwory, problemy z układem pokarmowym
i wiele innych nieprzyjemności.
Produkty zakwaszające:

- białko zwierzęce,
- cukier i produkty go zawierające,
- przetwory mleczne,
- produkty zbożowe,
- mocno przetworzone produkty.

Produkty odkwaszające

- owoce (bez konserwantów i dodatku cukru),
- warzywa,
- zioła,
- proszki zasadowe.

Do produktów silnie odkwaszających należą: szparagi, brokuły, czosnek, szpinak, cytryna, arbuz, herbata ziołowa, oliwa z oliwek.



Dodaj komentarz

Wyślij

 

Ta strona używa plików Cookies. Proszę zapoznać się z celem ich używania i możliwościami zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej »

Zamknij