Śniadanie – posiłek spożywany w porannych godzinach. W zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw – od lekkich i prostych do bardziej sycących i skomplikowanych.
Definicje śniadania mógłby z łatwością podać nam każdy człowiek, ja postaram się opisać wam jak ważne jest ono dla funkcjonowania naszego organizmu.
Początek dnia to zazwycza u każdego duży pośpiech i konieczność wykonywania bardzo wielu rzeczy. Trudno więc znaleźć nam czas na zjedzenie śniadania, ale może świadomość tego, że ten pierwszy posiłek to podstawa prawidłowego odżywiania się sprawi, że dołorzymy wszelkich starań aby nigdy nie wychodzić z domu na czczo. Osoby unikające śniadania mają w większości problemy z kontrolą apetytu, nadwagą oraz brak energii jaki towarzyszy im przez dalszą część dnia. Najbardziej powszechnym negatywnym skutkiem nie spożycia śniadania, jest wilczy głód wieczorem czego skutki wszyscy dobrze znamy- wszystko odkłada się w postaci zbędnych kilogramów.
Po przespanej nocnej , która dla organizmu jest nie tylko czasem wypoczynku i regeneracji, ale również czasem głodzenia, śniadanie dostarcza nam porcji energii i składników odżywczych, które umożliwiają nam wydajne funkcjonowanie psychofizyczne przez pierwszą część dnia. Największe znaczenie ma to dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia z uwagi na to, że ich organizm ma zwiększone potrzeby. Negatywny wpływ niejedzenia śniadać niesie ze sobą nie tylko skutki odczuwalne tego samego dnia ale równiez rozpoczyna długotrwały proces wyniszczania organizmu.
Jedzenie śniadania zwiększa metabolizm od 3 do 10%, czyli w skali rocznej możemy przytyć albo zrzucić nawet do 10 kg. Śniadanie jeden z najważniejszych posiłkó podczas dnia. Jest on konieczny do tego by wprawić w ruch przemianę materii. Oczywiście drugim bardzo ważny elementem jest to aby było ono dobrze zbilansowane w składniki odrzywcze. A więc co jeśc na śniadanie??? Pierwszy posiłek musi dostarczyć nam dużej dawki węglowodanów złożonych, ponieważ węglowodany złożone (polisacharydy) delikatnie podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają na długo energię dzięki ,której organizm funkcjonuje wydajniej przez dłuższy okres czasu. Nie jest to krótkotrwały, energetyczny „kopa" tak jak w przypadku zjedzenia słodyczy (cukrów prostych ). Idealnym źródłem węglowodanów złożonych w śniadaniu są płatki owsiane, niesłodzone płatki śniadaniowe, pieczywo razowe. Następnym składnikiem śniadania powinny być produkty,które dostarczą nam białka i wapnia, czyli np. niesłodzony jogurt, kefir, mleko, mleko sojowe lub biały ser . W również zjeść świeże owoce, warzywa lub wypić szklankę, najlepiej własnoręcznie wyciskanego soku ale tylko w nie dużej ilości bo musimy pamiętac o tym ,że mogą one szybko podnieść poziom cukier we krwi co wiąże się z gwałtownym skokiem i szybkim spadkiem enegrii jak i równiez z szybko przychodzącym uczuciem głodu. Za to mała porcja takich produktów dostarczy nam odpowiedniej ilości witamin i minerałów potrzebnych na dalszą częśc dnia. Świetnym dodatkiem do pierwszego posiłku są także wszelkiego rodzaju orzechy i nasiona, które pomimo swojej kalorycznośći, to są doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także cennych składników mineralnych.
Mam nadzieje,że choć troche udało mi sie przybliżyć Wam specyfikę i powagę przyjmowania pierwszego posiłku czyli śniadania i na część z Was wpłynie to pozytywnie i zastanąwią sie nad tym aby znaleść chwilę czasu w porannej gonitwie na dobrze zbilansowane śniadanie-Smaczego!!!