Jajka przez długio czas były cenionym produktem odżywczym do czasu gdy w ubiegłym stuleciu, straszeni cholesterolem i chorobami układu krążenia, straciliśmy pewność, że są bezpieczne dla zdrowia. Jeść czy nie jeść oto jest pytanie J?
Jaja zawierają świetnie przyswajane białko , dużą ilość witamin i minerałów, antyoksydanty oraz dodatkowe tłuszcze i cholesterol, niezbędny do produkcji hormonów. Zawarta w nich cholina przeciwdziała akumulacji cholesterolu w wątrobie. Cholina wraz z innymi składnikami „przestawi” twoje ciało na spalanie tłuszczu.
Jajka zawierają luteinę i zeaksantynę ,które wspomagają widzenie. W postaci suplementów wykorzystuje się je w terapii chorób oczu. Ale te same substancje pochodzące bezpośrednio z jaj mają lepszą biodostępność i są łatwiej przyswajane przez organizm.
Jajka są źródłem selenu, bardzo ważnego mikroelementu pomocnego w walce z rakiem. W jednym z badań na temat zależności pomiędzy dietą a zachorowalnością na raka piersi odkryto, że oprócz spożywania dużej ilości warzyw i owoców, mniejszą ilość zachorowań notuje się u kobiet, które jadły więcej jajek.
Jajko zawiera 8g tłuszczu. 61% z nich to tłuszcze nienasycone, a większość to te same, które znajdziesz w oliwie z oliwek. Pamiętaj: tłuszcze są twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. To niezbędny składnik odżywczy, który nie powoduje tycia czy chorób. Problem leży w tłuszczach stworzonych, przetworzonych przez człowieka. Białko z jajka jest najlepszym białkiem dla człowieka. Ma wszystkie aminokwasy w najlepszych dla człowieka proporcjach. Jest ono określane jakobiałko wzorcowe.
Oto główne powody dla, których możemy spokojnie stwierdzić ,że jedzenie jajek niesie ze sobą same korzyśći. Warto więc uwzględnić je w naszej codziennej diecie.
andrew 2015-11-15 21:54
WHO dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo dla człowieka zdrowego, który nie ma problemu z cholesterolem. Ja jadam czasami około 20, czy to może być jakiś problem, jeżeli trenuję kilka razy w tygodniu. :)