Drogocenne właściwości awokado

Kto z was jednak regularnie jada awokado? Jestem pewnien,że niektórzy nigdy nawet nie spróbowali, jak ono smakuje. Przedstawię Wam kilka faktów,dzięki którym dowiecie się czemu włąśnie awokado Aztekowie nazywali „masłem bogów” .

Najważniejsze zalety tego magicznego owocu:

  • Ma 35% więcej potasu niż banan
  • Zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, niezbędnego do utrzymania prawidłowej pracy układu trawiennego. Błonnik rozpuszczalny spowalnia rozkład węglowodanów czyli pozwala nam czuć sie najedzonym dłużej przez co kontroluje nasz apetyt, błonnik nierozpuszczalny oczyszcza układ pokarmowy
  • Jest bogate w witaminy B,E i K
  • Jest bogatym zródłem folianów czyli związków,które po przedostaniu sie do jelita cienkiego ulegają przemianie w kwas foliowy. Dba on o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, a także usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego.
  • Jest bogatym zródłem przeciwutleniaczy zawiera  mi.in.  glutation -wspierający wątrobę i system nerwowy, odpowiada za uzupełnianie innych antyoksydantów oraz luteine czyli naturalny barwnik, chroniący oczy przed wieloma dolegliwościami, m.in. zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • ma wysoką zawartość kwasu oleinowego ,który pomaga  mi.in. obniżyć poziom cholesterolu
  • duża zawartość cynku,który przyjmowany rególarnie chroni panów przed problemami z prostatą

 

 

SMACZNEGO!!!

 

FOTOGALERIA



Dodaj komentarz

Wyślij

 

Ta strona używa plików Cookies. Proszę zapoznać się z celem ich używania i możliwościami zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej »

Zamknij