Spotkaliście sie ze stwierdzeniem, że dieta odchudzająca musi być bogata w błonnik??? Pewnie tak a jeśli nie to tymbardziej musicie wiedzieć kilka rzeczy. Błonnik odgrywa ważną rolę w odchudzaniu. Aby zachować smukłą linię i zdrowie, trzeba dbać o odpowiednią ilość błonnika w codziennej diecie. Błonnik pokarmowy, zwany również włóknem pokarmowym, należy do węglowodanów złożonych, czyli wielocukrów (polisacharydów). Składa się z celulozy, ligniny, hemicelulozy, gum, śluzów i pektyn. Błonnikowi towarzyszą różne składniki związane ze ścianą komórki roślinnej, takie jak kwas fitynowy, sterole roślinne, białka, krzemiany i glukozydy. Ponieważ włókno pokarmowe nie ulega trawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym człowieka i nie jest przyswajalne, nie może być źródłem energii.
Błonnik nierozpuszczalny, z którego zbudowane są ściany komórkowe roślin, działa jak wypełniacz. Wchłania wodę, lecz się w niej nie rozpuszcza. Dzięki temu zmiękcza stolec, zwiększa jego objętość, przyśpiesza perystaltykę jelit, regulując wypróżnienia. Nierozpuszczalne frakcje błonnika działają jak miotła. Wędrują przez cały przewód pokarmowy eliminując zalegające resztki. Są niezastąpione w zwalczaniu przewlekłych zaparć, które bardzo często występują podczas odchudzania.
Błonnik rozpuszczalny tworzy w jelitach galaretę. Wiąże dużą ilość wody, pęcznieje w żołądku, rozciągając jego ściany, daje poczucie sytości. Opóźnia również moment, w którym pokarm opuszcza żołądek. Zmniejsza głód i nie dostarcza kalorii, ułatwiając tym samym odchudzanie. Rozpuszczalne frakcje błonnika tworzą delikatny żel, który wypełnia żołądek i pokrywa ściany górnego odcinka przewodu pokarmowego, spowalniając wchłanianie węglowodanów. To pozwala kontrolować stężenie cukru we krwi.
Błonnik nierozpuszczalny znajduje się głównie w skórce i ziarnach. Najwięcej jest go w pełnoziarnistych produktach zbożowych (razowym pieczywie, grubych kaszach, brązowym ryżu) i otrębach.
Błonnik rozpuszczalny występuje przede wszystkim w miąższu produktów roślinnych. Najwięcej pektyn jest w skórce owoców i warzyw, gumy występują w roślinach strączkowych, orzechach, ziarnach zbóż.