Składniki:
Spód:
-ok. 200 gram otrębów owsianych
-1/2 szklanka mąki pełnoziarnistej
-1/2 szklanki mąki owsianej
-4 łyżki mąki kokosowej
-3 łyżki masła
- łyżeczka sody
-słodzik lub stewia
-½ laski wanilii
-2 żółtka
-1 jajko
-jogurt naturalny ok.100-150g
Jabłka:
-1 kg jabłek
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki wody
-½ laski wanilii
-cynamon
-słodzik lub stewia
Kruszonka:
-1 szklanka płatków owsianych górskich
-4 łyżki mąki kokosowej
- ok 100g wiórków kokosowych
-1 łyżka jogurtu
- słodzik lub stewia
Przygotowanie: Otręby blendujemy na mączkę. Mieszamy ze słodzikiem, sodą, mąkami, mąką kokosową oraz wanilię. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto.Dodajemy jogurt Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. 1/4 ciasta odcinamy, resztę przekładamy do formy i dłońmi formujemy je aby wypełniło dno. Podpiekamy przez około 15-20 minut, aż się zarumieni. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku. Jabłka maja pozostać w kawałkach. Dodajemy cukier, wanilię i cynamonu do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w szklance z odrobiną wody. Dodajemy do jabłek i przez chwile gotujemy. Przygotowujemy kruszonkę. Do pozostałego ciasta dodajemy płatki owsiane, mąkę kokosową oraz wiórki kokosowe. Zagniatamy ciasto i dodajemy jogurt. Na podpieczony spód wylewamy masę jabłkową. Wierzch posypujemy kruszonka. Pieczemy jeszcze około 25 minut.