Cebula Warzywa i owoce

 

Cebula – zwyczajowa nazwa warzywa należącego do rodziny amarylkowatych. Cebula to jedno z najstarszych warzyw znanych człowiekowi, jej właściwości odżywcze znane były już 5 tysięcy lat temu. Cebula nie tylko dobrze smakuje, ale posiada także właściwości antybakteryjne. Ciekawostką może być również fakt, iż cebula w starożytności podobno stosowana była jak środek antykoncepcyjny. Cebula jest niskokaloryczna. Istnieje wiele odmian charakteryzujących się wielkością, kolorem i przeznaczeniem spożywczym, jedna może służyć do marynowania a inną można jeść na surowo. Prawidłowa nazwa botaniczna to czosnek cebula, jest to bowiem gatunek należący do rodzaju czosnek.

1.1

Białko

7.6

Węglowodany

0.1

Tłuszcze

40

Kcal

 

Wegetariański: TAK

Cebula
Produkt znajduje się w naszej bazie.


 

Ta strona używa plików Cookies. Proszę zapoznać się z celem ich używania i możliwościami zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej »

Zamknij